Силите за отговор на НАТО и стратегическият въздушен транспорт са сред основните теми, които обсъдиха днес министрите на отбраната на страните членки на НАТО на сутрешното си заседание на неформалната среща в Порторож, Словения.

В срещата участват министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков и посланикът на България в НАТО Любомир Иванов.

Силите за отговор на НАТО са непосредствен индикатор за способностите на Алианса да отговаря на рисковете пред сигурността, заяви след заседанието министър Близнаков.

Той допълни, че всички държави членки са подкрепили изграждането им.
Планира се Силите за отговор да включват 25 000 военнослужещи от трите вида въоръжени сили от различните страни-членки на НАТО.

В изказването си пред форума министър Близнаков подчерта, че е необходимо дългосрочно планиране на ротациите.

В края на ноември непосредствено преди срещата на върха в Рига ще се състои конференция, на която ще се обсъжда въпросът за приноса на страните членки към Силите за отговор.

Специално внимание министрите обърнаха на необходимостта от стратегически въздушен транспорт.

Вече сме заявили летателните часове, с които ще участваме в закупуването на самолети С-17, заяви министър Близнаков и допълни, че те са съобразени с бъдещото участие на страната ни в мисии.

България и още 12 държави - Чехия, Дания, Естония, Италия, Литва, Латвия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и САЩ, вече са подписали писмо за намеренията за закупуване на транспортни самолети С-17.

По време на заседанието си министрите на отбраната на НАТО обсъдиха и темите за предстоящата среща на върха в Рига през ноември.
Акцент на дискусиите там ще бъде трансформацията на НАТО.

Ще се обсъждат и разходите за отбрана и включването на повече държави в зоната над 2% от брутния вътрешен продукт.

В момента бюджетът за отбрана на България е 2.6% и тя е сред петте страни-членки, които надхвърлят границата от 2 на сто.

Днес се състоя и официалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО с руския вицепремиер и министър на отбраната Сергей Иванов в рамките на Съвета НАТО - Русия.
Обсъдихме сътрудничеството в борбата срещу тероризма и въпроси на сигурността, заяви след срещата министър Близнаков.

Министрите изразиха позиции за задълбочаване на сътрудничеството и подчертаха необходимостта от повече съвместни инициативи на НАТО и Русия, които да водят до по-голяма оперативна съвместимост и по-ефективен резултат.

Отчетени  бяха и добрите резултати от инициативите „Актив Индевър" и „Блек Сий Хармъни", както и от съвместната инициатива за сътрудничество в контрола на въздушното пространство в граничните зони между НАТО и Русия.

Днес е заключителният ден на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.
Работата на форума приключва с работен обяд на Северноатлантическия съвет, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.