ЛГБТ активисти в Грузия отмениха плановете за провеждане на гей парад днес, след като насилнически групи, противопоставящи се на събитието, са нахлули и преобърнали офиса им в столицата Тбилиси и са упражнили насилие към активисти и журналисти, информира "Ройтерс".

Активистите започнаха пет дни чествания на ЛГБТ миналия четвъртък и бяха планирали "Марш за достойнство" днес в централната част на Тбилиси, отхвърляйки критики от църквата и консерваторите, които настояха, че събитието няма място в Грузия.

Планът за шествие беше нарушен днес от контрапротестиращи, преди да може да започне.

Грузинската църква скочи срещу гей браковете

Грузинската църква скочи срещу гей браковете

На същото заседание ще бъде представен документ,

Видеокадри, публикувани от ЛГБТ активисти, показват как опонентите им се катерят по сградата им, за да стигнат до балкона ѝ, където са свалили знамена с цветовете на дъгата и са били забелязани да влизат в офиса на "Тбилиси Прайд".

Други кадри показаха как журналист с окървавена уста и нос и мъж на скутер да кара към журналисти на улицата.

Активистите уточниха, че част от оборудването им е било счупено при атаката и че са били принудени да отменят парада.

"Никакви думи не могат да обяснят моите емоции и мисли в момента. Това е моето работно пространство, моят дом, моето семейство днес. Останал сам пред лицето на грубото насилие", пише в "Туитър" ЛГБТ активистът Тамаз Созашвили.

Министерството на вътрешните работи призова активистите да се откажат от шествието си от съображения за сигурност. Ведомството посочи в изявление, че различни групи се събират и протестират днес и че журналисти са били обект на насилие.

"Още веднъж призоваваме публично участниците в "Тбилиси Прайд" да се въздържат от "Марша на достойнството"... заради мащаба на контрапроявите, планирани от противипоставящи се групи...", посочиха от вътрешното министерство.

В навечерието на днешните събития премиерът Иракли Гарибашвили изтъкна, че възприема марша като "неразумен", подчертавайки, че той рискувал да предизвика обществена конфронтация и че не бил приемлив за повечето грузинци.

Правозащитници осъдиха насилието и обвиниха Гарибашвили, че поощрява хейтърски групи.

"Насилнически крайнодесни тълпи, подкрепени от църквата и поощрени от изключително безотговорно изявление на премиера Гарибашвили, събрали се в центъра на Тбилиси, за да предотвратят прайд марш, да атакуват журналисти и да проникнат в офиса на прайда", пише Гиорги Гогия, който работи за "Хюман райтс уоч", международна правозащитна организация, чието седалище е в САЩ.