Парламентът на Либия възнамерява да обяви британския посланик Каролайн Херндал за персона нон грата и да поиска напускането му от страната. Това съобщи за ТАСС официалният представител на парламента Абдула Блихак.

"Депутатите поставиха на гласуване на 28 декември въпроса за обявяването на британския посланик в Триполи Каролайн Херндал за персона нон грата, като информират Министерството на външните работи за съответното решение и накарат посланика да напусне", каза той.

Причината за тази реакция на либийския парламент беше изявлението на Лондон за по-нататъшна подкрепа за правителството на Абдел Хамид Дбейба, което трябваше да подаде оставка на 24 декември, и отказа да признае каквито и да било паралелни структури.

Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември

Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември

Не е ясно за коя дата се отлагат

Във вторник парламентът ще продължи заседанието си за обсъждане на причините за отлагането на изборите. Депутатите изслушаха доклада на специалната комисия, която препоръча преструктуриране на изпълнителните органи и разработване на нова пътна карта за подготовка и провеждане на избори в страната. В същото време парламентът отказа да определи конкретни дати за гласуване.

Когато стана ясно, че насрочените за 24 декември президентски и парламентарни избори в Либия няма да се проведат, Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление, в което призоваха правителството на Дбейба да остане на власт до изборите. Блихак не уточни дали се планират някакви действия за останалите четири държави, които са заели такава позиция, освен Обединеното кралство.

Датата 24 декември беше определена от Форума за политически диалог в Либия на срещата в Женева през февруари тази година. В същото време бяха избрани министър-председателят и съставът на президентския съвет от трима. Тяхната задача от самото начало беше да проведат избори, след което трябваше незабавно да подадат оставки.

Г-7 призова за изтегляне на чуждестранните наемници от Либия

Г-7 призова за изтегляне на чуждестранните наемници от Либия

Натиск за разрешаване на кризата

По-рано избирателната комисия на страната предложи първият етап на гласуване в страната да се проведе на 24 януари.