Парламентарната комисия, натоварена с надзора на изборния процес в Либия, заяви, че е станало "невъзможно" дългоочакваните президентски избори да се проведат на 24 декември, както бе предвидено. Това предаде Al Jazeera.

"След като се запознахме с техническите, съдебните доклади и докладите по сигурността, Ви информираме за невъзможността за провеждане на изборите на датата 24 декември 2021 г., предвидена в избирателния закон", пише в сряда председателят на комисията до ръководителя на парламента, без да посочва нова дата.

Писмото беше изпратено, след като ръководителят на Висшата национална избирателна комисия на Либия нареди разпускането на избирателните комисии в цялата страна, с което на практика отложи първия тур на президентските избори.

Забавянето след месеци на усилена подготовка и международни преговори е голям удар по усилията да се сложи край на 10-годишния хаос в страната след бунта от 2011 г., който отстрани дългогодишния владетел Муамар Кадафи.

Съд отново върна дисквалифицирания син на Кадафи в президентските избори в Либия

Съд отново върна дисквалифицирания син на Кадафи в президентските избори в Либия

Комисията го острани заради присъдите срещу него

Изборите са част от подкрепяния от ООН план за възстановяване на стабилността, но без ясно споразумение за правилата и с ожесточени спорове относно допустимостта на основните кандидати, процесът е в застой и не може да продължи.

Във вторник мисията на ООН в Либия изрази загриженост за положението със сигурността в Триполи, след като съперничещи си въоръжени групировки се разположиха в южната част на столицата и затвориха пътища с помощта на чували с пясък.

Специалният пратеник на ООН за Либия хвърли оставка

Специалният пратеник на ООН за Либия хвърли оставка

Месец преди ключови избори и без обяснение