Генералната асамблея на ООН възстанови членството на Либия в Съвета по правата на човека, съобщиха информационните агенции.

Резолюцията, по силата на която арабската страна отново заема мястото си в съвета, беше одобрена от 123 страни. Против се обявиха 4 държави, а 6 се въздържаха.

В документа се отбелязва, че новите либийски власти се ангажираха да изпълняват своите задължения в сферата на човешките права и върховенството на закона, съгласно международните стандарти.

Членството на Либия в Съвета по правата на човека беше замразено на 2 март заради жестокото потушаване на опозиционните протести от страна на режима на Моамар Кадафи.

Припомняме, в средата на февруари в страната започнаха масови протести срещу диктатурата на Кадафи, който управлява страната повече от 40 години.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, позволяваща намесата на международни сили. На 19 март започна операция на коалиционни сили от  Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания и Норвегия, благодарение на която въздушните атаки на Кадафи срещу опозицията бяха прекратени.
След почти 10-месечна борба между правителствените и опозиционните сили диктаторският режим беше свален.

Новата власт в лицето на Преходния национален съвет е призната от над 60 страни.