Властите в либийската столица заявиха, че намиращото се у гражданите оръжие ще бъде иззето до 31 декември, съобщиха информационните агенции, с позоваване на председателя на градския съвет на Триполи Абделразак Абу Хаджар.

Решението беше огласено след проведената тази вечер среща между премиера Абдул Рахим ал Киб и градската управа.

То е продиктувано от необходимостта да бъдат прекратени сблъсъците между бивши бунтовници, които воюваха срещу силите лоялни на сваления лидер Моамар Кадафи.

Преди това беше съобщено, че временното либийско правителство дава срок от 2 седмици на намиращите се в Триполи въоръжени бунтовнически отряди да напуснат града. Ако те не направят това до 20 декември, властите ще затворят пътните артерии на града.

Утре в Триполи ще се състои демонстрация в подкрепа на инициативата на властите да освободят града от въоръжените групи, чието присъствие сред мирното население вече не е оправдано.

„Ние сме им благодарни за помощта, но настъпи време те да се върнат при своите семейства и приятели, да помогнат за възстановяването на своите градове и за подреждането на собствения си живот." - заяви председателят на градския съвет Абделразак Абу Хаджар.

На 5 декември жители на Триполи предприеха блокади на улици като протест срещу присъствието в града на въоръжени групи от други градове. Недоволството им беше предизвикано от  сблъсъците между бивши бунтовници, станали през миналата  седмица в либийската столица.