Лидерът на "Хамас" в ивицата Газа Яхя Синвар бил напуснал северната част на палестинския анклав, криейки се в хуманитарен конвой.

Това е станало при началото на израелската наземна операция, съобщиха израелските медии в събота, позовавайки се на добре информиран източник.

Яхя Синвар се е бил скрил в превозно средство, превозващо хуманитарна помощ, и е излязъл от град Газа към южния град Хан Юнис, според израелски служител, запознат със ситуацията.

Израелските военни вярват, че той все още е в Хан Юнис или в един от тунелите под него.

Миналата сряда беше съобщено, че израелските сили са обкръжили къща, принадлежаща на Яхя Синвар. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза по това време, че "е въпрос на време да стигнем до самия Синвар".

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Визия за Близкия изток

На 7 октомври радикалната групировка "Хамас", базирана в ивицата Газа, нападна Израел. В отговор Израел започна военна операция срещу Хамас.

От 24 ноември в Газа беше в сила прекратяване на огъня, но военните действия бяха подновени на 1 декември, тъй като страните не успяха да постигнат неговото удължаване.

Израел планира да разшири военната си операция срещу "Хамас" през следващата година, като се фокусира върху целта да ликвидира трима ключови лидери на палестинската въоръжена групировка, включително ръководителя на Газа Яхя Синвар, съобщава "Файненшъл таймс".

Израелската армия е открила тунели на Хамас под университет в Газа

Израелската армия е открила тунели на Хамас под университет в Газа

Открити са взривни устройства, части от ракети и пускови установки.

Източници, запознати с израелските военни планове, посочиха, че страната все още е далеч от изпълнението на целите си, които предвиждат и постигане на "решителна" победа над 24-те батальона на "Хамас", унищожаване на подземната мрежа от тунели и елиминиране на "способността на групировката за управление в Газа".