Генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро обвини властите във Венецуела за задълбочаващата се криза в страната.  

Отправи обвинения и че не са приели предложената им помощ. 

В доклад до представителите на страните-членки той описва колко тежка е кризата и заключава, че не могат да бъдат обвинявани външни сили. 

Той настоя да се проведе референдумът за отстраняваното на венецуелския президент Николас Мадуро, предадоха световните информационни агенции.

Опозицията събра необходимия брой подписи за допитването и държавният глава отсече, че то ще се проведе, ако са спазени изискванията. Мадуро отрече да е оказван натиск. 

Ако Мадуро загуби референдума, ще бъдат насрочени предсрочни избори. Ако обаче това се случи след 10 януари, той ще бъде заменен от вицепрезидента си.

Ситуацията в страната е критична заради недостига на стоки, галопиращата инфлация, срива на доходите, предизвикан от ниските цени на петрола.Венецуела преживява и институционална криза, породена то противоречията между изпълнителната и законодателната власт. В момента парламентът е доминиран от опозицията.