Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян призова поддръжниците си да прекратят деня на блокади, които спряха трафика в части от столицата Ереван, и да се съберат отново на централния площад, след като парламентът определи нова дата за избор на премиер, съобщават световните осведомителни агенции.

Армения изпадна в голяма политическа криза през миналия месец, когато улични протести, оглавявани от Пашинян, предизвикаха оставката на премиера - и бивш президент - Серж Саркисян.

Хиляди протестиращи парализираха Ереван
Обновена

Хиляди протестиращи парализираха Ереван

Национална кампания за гражданско неподчинение

Протестиращите използваха колите си, за да блокират основните пътища в Ереван днес, ден след като Пашинян не беше избран за премиер от парламента, въпреки че беше единственият кандидат.

Парламентът е насрочил поредното гласуване за 8 май. Ако и тогава не бъде избран кандидат, парламентът ще бъда разпуснат, уточняват държавните медии.

Протестиращите блокираха няколко министерства, включително Министерството на правосъдието, и затвориха магистралата до основното летище в Армения.

Управляващите в Армения няма да подкрепят Пашинян

Управляващите в Армения няма да подкрепят Пашинян

По-рано той заплаши с "цунами", ако не бъде избран

Множество туристи са вървели с куфари по магистралата до и от международното летище.

Партията на Пашинян призова протестиращите да пускат линейки и военни превозни средства през блокадите.

Протестиращите също така блокираха кабинета на гуверньора на втория по големина арменски град - Гюмри. Те затвориха всички околни пътища и отказаха да допуснат работещите служители в сградата.

Пашинян поведе протестите, които доведоха до оставката на Саркисян на 23 април.

Очаквайте политическо цунами, ако не стана премиер на Армения, предупреди Пашинян

Очаквайте политическо цунами, ако не стана премиер на Армения, предупреди Пашинян

Серж Саркисян и Роберт Кочарян планират отново да яхнат властта

Саркисян беше президент в продължение на десетилетие от 2008 година до преди месец. След спорна конституционна реформа, при която Армения се превръща от президентска в парламентарна република, той беше назначен за премиер, като този пост вече е най-влиятелният в страната.

Опозицията заклейми назначението на Саркисян като несправедливо задържане на властта.