Лидерът в изгнание на палестинската групировка "Хамас" Халед Мешал заяви в понеделник, че тя ще се надигне "като феникс" от пепелта, въпреки тежките загуби през водещата се от една година война с Израел. Той е уверен, че "Хамас" ще продължава да набира бойци и да произвежда оръжия, съобщава "Ройтерс".

"Загубихме част от нашите боеприпаси и оръжия, но Хамас все още набира млади мъже и продължава да произвежда значителна част от своите боеприпаси и оръжия", каза Мешаал, без да предоставя подробности.

Израел засилва бомбардировките върху Газа на първата годишнина от войната

Израел засилва бомбардировките върху Газа на първата годишнина от войната

От своя страна Хамас заяви, че е ударил търговската столица на Израел Тел Авив с ракетен залп

Мешал говори по-цялостно за конфликта с Израел като продължаващ вече 76 години - датиращ от това, което палестинците наричат ​​"катастрофа", когато много хора бяха разселени по време на войната от 1948 г. които съпътстват създаването на Израел.

"Историята на Палестина се състои от цикли, каза Мешал в интервюто за Ройтерс. Преминаваме през фази, в които губим мъченици (жертви) и губим част от военните си способности, но след това палестинският дух се издига отново, като феникс, благодарение на Бог."

Израелски удари убиха 29 души в Газа, Хамас поднови ракетния обстрел на Израел

Израелски удари убиха 29 души в Газа, Хамас поднови ракетния обстрел на Израел

Въоръжени фракции в Газа все още са в състояние да изстрелват снаряди срещу Израел въпреки едногодишната израелска въздушна и наземна офанзива

Мешаал оцелява след израелски опит за убийство през 1997 г. и е лидер на Хамас до 2017 г. Той остава влиятелна фигура в "Хамас", тъй като играе решаваща роля в нейното ръководство в продължение на почти три десетилетия и се възприема сега като нейно дипломатическо лице. Коментарите му изглежда са предназначени като сигнал, че групировката ще се бори независимо от загубите си, според анализатори от Близкия изток.

"Хамас" изстреля четири ракети към Газа в понеделник сутринта, за годишнината от атаката на Хамас срещу Южен Израел. Всички бяха прехванати.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отказа да коментира изказванията на Мешаал.

Мешал каза, че не вижда перспективи за мир, докато правителството на Нетаняху е на власт.

Израел обвинява "Хамас" за неуспеха да осигури мир.

"Докато (израелската) окупация съществува, регионът остава бомба със закъснител", каза Мешал.

Израел започна своята офанзива срещу "Хамас", след като около 1200 души бяха убити и около 250 взети за заложници при нападението на Хамас на 7 октомври миналата година, според израелски данни.

Голяма част от Газа е била опустошена и около 42 000 палестинци са били убити в офанзивата, според палестински здравни служители.

Израел твърди, че "Хамас" вече не съществува като организирана военна структура и е сведен до партизанска тактика. Най-малко една трета от убитите палестинци в Газа, около 17 000 души, са бойци на "Хамас", според израелски официални лица. Около 350 израелски войници са били убити в битка в Газа.

Израелски въздушни удари поразиха джамия и училище в Газа, загинаха 24 души

Израелски въздушни удари поразиха джамия и училище в Газа, загинаха 24 души

Най-малко 93 души са ранени