Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят последиците от бунта в Русия и ще обещаят допълнителна подкрепа за Украйна в нейната война срещу нахлуването на Москва. Върховата среща в Брюксел също ще включва разговори с шефа на НАТО Йенс Столтенберг за ролята на ЕС във въпросите на сигурността на Украйна.

Лидерът на Естония, Кая Калас, заяви, че бунтът, извършен от наемническата група Вагнер, ще бъде обсъден, въпреки че не е включен в дневния ред на срещата или в черновите заключения. Тя отбеляза, че този бунт показва пукнатините в ръководството на Русия и влиянието му върху войната в Украйна и риска, който това представлява за Запада.

Калас призова Запада да продължи да подкрепя Украйна и да укрепва собствената си защита. Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел също подчерта необходимостта от подкрепа към Украйна чрез финансова и военна помощ.

На срещата в Брюксел се обсъжда и пакет от гаранции за предоставяне на оръжие, оборудване, боеприпаси, обучение и други форми на военна помощ на Киев. Чернова със заключения от срещата заявява, че страните от ЕС са готови да допринесат за сигурността на Украйна и да й помогнат да се защити и да се съпротивлява на дестабилизацията.

Някои дипломати изразиха загриженост, че тези идеи могат да създадат конфликт с усилията на САЩ и НАТО за дългосрочната сигурност на Украйна. Предстоящата среща на върха на НАТО в Литва ще бъде възможност за разговори по тези въпроси.

Франция настоява, че всяко участие на ЕС трябва да съответства на това на другите държави и да се основава на съществуващите инициативи на ЕС, като European Peace Facility и мисията за обучение на украински войници.

В днешния ЕС няма нито мир, нито просперитет, разочарован Орбан

В днешния ЕС няма нито мир, нито просперитет, разочарован Орбан

Унгарският премиер оцени негативно текущото състояние на Съюза