Трима заподозрени водачи на неуспешния преврат срещу боливийския президент Луис Арсе бяха задържани в петък за шест месеца. Това съобщи главният прокурор на страната, цитиран от АФП.

Бившият началник на армията Хуан Хосе Сунига, бившият началник на флота Хуан Арнес и Алехандро Ирахола, бивш началник на механизираната бригада на армията, ще бъдат държани в строго охраняван затвор недалеч от столицата Ла Пас.

"Това предварително задържане, постановено от съдията, несъмнено ще създаде прецедент и е добър сигнал за напредък на разследването", каза главният прокурор Сезар Сайлс.

Тримата служители са изправени пред обвинения за участие във въоръжено въстание и тероризъм и са изправени пред до 20 години затвор, каза Сайлс по държавната телевизия.

Общо 21 военни, на служба и от запаса, бяха арестувани във връзка с опита за преврат в сряда, при който войски и танкове бяха разположени в сърцето на столицата, където се опитаха да разбият врата на президентския дворец.

Военните настояха президентът да се оттегли и "да си върнат страната".

Сунига беше заловен и войските се оттеглиха.

Президентът на Боливия отрича да е знаел или участвал в опита за преврат

Президентът на Боливия отрича да е знаел или участвал в опита за преврат

Военният командир, извършил опита за пуч, твърди, че президентът го е помолил да направи нещо, за да повиши популярността му

Припомняме, че в необичаен обрат Сунига заяви, че е изпълнява заповедите на Арсе и че президентът се е надявал превратът да предизвика репресии, които ще повишат популярността му.

Арсе отрече обвиненията. "Как може човек да нареди или планира преврат срещу себе си?" каза той пред репортери.

Арсе твърди, че Сунига "е действал по собствено желание" и след като е разбрал за случващото се, държавният глава се е обадил на бившия президент ЕвоМоралес - негов бивш съюзник, превърнал се в политически съперник, за да го предупреди.

"Беше ясно, че идват за мен, след което щяха да отидат за Ево Моралес", посочи той.

Сунига наскоро заяви, че Моралес не трябва да може да се кандидатира отново за президент и заплаши, че ще го блокира, ако се опита да го направи.

Министърът на вътрешните работи Едуардо дел Кастильо съобщи, че Арсе е получил информация за "опити за дестабилизация".

Вечерта преди опита за преврат военният командир е бил уведомен, че ще бъде лишен от поста си, тъй като поведението му "не е в съответствие с конституцията".

По думи на Дел Кастильо Сунига е реагирал спокойно на новината.

"Никой не можеше да си представи, че на следващия ден, преди официалното предаване на длъжностите, у нас ще има неуспешен преврат", посочи той.

Арест за генерала пучист в Боливия, военният преврат не успя

Арест за генерала пучист в Боливия, военният преврат не успя

Напрежението в страната се покачва преди предстоящите избори

Призивите за поемане на отговорност за опита за преврат се изостриха.

"Призовавам властите да проведат задълбочено и безпристрастно разследване на твърденията за насилие и съобщенията за наранявания, настоя ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. Виновните трябва да бъдат подведени под отговорност".

Опитът за преврат бе осъден от Испания, САЩ и цяла Латинска Америка.

Боливия има дълга история на военни преврати. 

През последните седмици беше разтърсена и от икономическа криза поради спад в производството на природен газ, основен източник на чуждестранна валута до 2023 г. Това предизвика протести на мощни синдикати на търговци и превозвачи.

Боливия спря опит за преврат
Обновена

Боливия спря опит за преврат

Ръководителят на бунта е бил арестуван

Страната също така е дълбоко поляризирана след години на политическа нестабилност. Управляващата партия Движение към социализма е разкъсвана от вътрешен конфликт между поддръжниците на Арсе и неговия бивш ментор Моралес.