Властите в Португалия вероятно ще оповестят в четвъртък нови мерки за блокиране за столицата си Лисабон поради скок на новозаразени, предаде AP. От почти 1500 нови случая на COVID-19, съобщени в сряда в Португалия, две трети са от региона на Лисабон.

Припомняме, че столицата бе под блокада от 15:30 ч. местно време на 18 юни 2021 г., до 6:00 ч. на 21 юни 2021 г. През уикендите пътуването до и от Лисабон е забранено. Широкият регион на Лисабон включва общините Almada, Amadora, Barreiro, Loures, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Setúbal, Vila Franca de Xira, Lisboа, Cascais, Sintra, Sesimbra и Alcochetе. Няма промяна в режима на влизане в Португалия. Новият ръст на заразените в Португалия се отчита по-малко от месец, след като зависимата от туризма Португалия се отвори за туристи от ЕС и Великобритания.

Експертите смятат, че нарастването на случаите на COVID-19 в Лисабон се дължи на "Делта" варианта, като в около 70 процента от инфекциите е засечен той.

За да се справи с вълната, Португалия ускорява ваксинацията на по-млади хора, тъй като от около 29% от населението, които са били напълно ваксинирани, повечето са по-възрастни или по-уязвими хора. Всички на възраст над 18 години могат да могат да се записват за ваксинация от 4 юли.

Влизаме в Португалия без карантина

Влизаме в Португалия без карантина

Новите разпоредби влизат в сила от 31 май