Възмущението на Русия от литовската забрана за транзит с железопътен транспорт на попадащи под санкции стоки до Калининград, руския ексклав на Балтийско море, "не е двустранен въпрос между Литва и Русия. Това е въпрос на Европейския съюз и Русия", каза днес литовският президент Гитанас Науседа преди Европейския съвет с Брюксел, съобщава европейската редакция на "Политико".

Литва започна да спира транзита на товарни влакове, превозващи забранени стоки от Русия до Калининград в събота. Този ход вбеси Москва, която заплаши с ответни действия.

Но Науседа настоя, че Литва не прилага самостоятелно санкции: "Историята е много проста: ние току-що приложихме четвъртия пакет от санкции, които бяха наложени през март с определен преходен период, който в момента изтича.

И да, вероятно има нужда тези правила да бъдат определени по-точно. Но дори и след това ще продължим да прилагаме санкциите според правилата на Европейския съюз", добави той.

Литовският президент каза още, че очаква солидарност от Европейската комисия и другите страни от ЕС: "Това е много важно за нас." Той заяви. Че ще повдигне въпроса пред колегите си тази вечер.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също подчерта, че Литва не е наложила самостоятелни санкции. Но Комисията и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) преразглеждат насоките за санкции: Контролът на стоките "трябва да се прилага по умен начин... за да се контролира спазването на санкциите, но да не се възпрепятства трафика между Калининград и Русия", каза той.

Литва увеличава военните разходи

Литва увеличава военните разходи

Страната иска разполагането на още натовски войски