Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от БВП, за да може да приеме много по-голям брой войски на НАТО, каза нейният президент Гитанас Науседа преди срещата на върха на НАТО, която трябва да обсъди начини за противопоставяне на нарастващите заплахи за сигурността, породени от руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

Съюзниците в НАТО остават разделени по отношение на разполагането на войски и допълнителното въоръжение и за това къде трябва да бъдат базирани, като източните държави, които се намират по-близо до Русия, настояват за по-големи постоянни подкрепления на тяхна земя, въпреки че някои не разполагат с необходимата инфраструктура, за да ги настанят.

Сега Германия командва подразделение на НАТО от около 1700 войници в Литва, което беше подсилено непосредствено след февруарската инвазия на Русия.

Преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в Мадрид, Берлин се съгласи да отдели боеспособна бригада с около 3000 войници, които могат да бъдат разгърнати бързо за защита на Литва, ако е необходимо.

С времето тя може да бъде разположена в балтийската република, в която живеят около 2,8 милиона души, заявиха на 7 юни литовският президент Гитанас Науседа и германският канцлер Олаф Шолц. 

Науседа каза пред Ройтерс в интервю тази седмица, че се надява Литва да бъде в състояние да приеме бригадата до 2027 г., но за целта трябва да бъдат отделени стотици милиони за разработване на военни съоръжения за нейното настаняване.

"По отношение на инфраструктурата не сме готови да разположим единица с размер на бригада в Литва, защото тук няма инфраструктура за нейното настаняване. Надявам се, че до 2027 г. ще бъдем готови", каза той в сряда.

"За тази цел са необходими стотици милиони евро за тази цел. И това също е сериозна сума, която ми позволява да говоря за необходимостта от постигане на 3% от разходите за отбрана през следващите години."

Литва е заделила 1,5 милиарда евро - 2,52% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана през следващата година.

От 18 юни литовските власти спряха транзита на санкционирани стоки за Калининград, както се изисква от четвъртия пакет санкции на Европейския съюз.

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин предупреди Литва, че Русия ще отговори на забранения транзит на санкционирани от ЕС стоки до аклава Калининград по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи

Литва заяви, че не очаква инвазия в отговор на ограниченията за транзита към Калининград, но е вероятно Русия да я изключи от регионалната електропреносна мрежа.

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

В САЩ: Първо, НАТО няма да "изхвърли" нито една страна и второ, САЩ никога не признаха включването им в СССР

Друга балтийска република Естония очаква срещата на върха на НАТО да определи допълнителни единици за нейната отбрана, но те няма да се базират на нейна територия, каза премиерът Кая Калас пред Ройтерс.

"Имаме малко жилища (за войски), но, разбира се, трябва да инвестираме повече. И затова, като се има предвид нашия размер, мисля, че решението е, че някои войски ще бъдат разположени другаде."

Естония привиква руския посланик заради прочита на Путин на войните на Петър I

Естония привиква руския посланик заради прочита на Путин на войните на Петър I

Това е напълно неприемливо и то в момент, когато Русия провежда реваншистка политика