Литва не очаква инвазия в отговор на ограниченията за транзита към Калининград, но е вероятно Русия да я изключи от регионалната електропреносна мрежа.

Това заяви президентът Гитанас Науседа пред Ройтерс. "Вилнюс не очаква нахлуване на руската армия и военна конфронтация заради ограниченията за транзит", каза той.

По-рано в сряда говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обеща ответни мерки, които ще бъдат "не в дипломатически, а в практически план".

От 18 юни литовските власти спряха транзита на санкционирани стоки за Калининград, както се изисква от четвъртия пакет санкции на Европейския съюз. Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов заяви, че до 40-50% от товарите са били забранени.

Русия определя решението незаконно и в нарушение на споразумението за партньорство и сътрудничество между нея и Европейския съюз.

Вчера секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патуршев предупреди, че страната му ще отговори на забраната на Литва по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи.

Русия заплаши Литва да я заболи заради Калининград

Русия заплаши Литва да я заболи заради Калининград

Враждебните действия на Вилнюс показали, че Москва не може да се довери на Запада

Анклавът Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между двете страни членки на НАТО - Полша и Литва.