Руският посланик е извикан в естонското външно министерство заради думите на Путин, че славяните са живели на територията на Нарва "от зората на времето", съобщава BBC.

На 10 юни Путин заяви, че Петър Велики не е завладявал чужди земи, а е "отвоювал" и връщал руски земи.

В речта си по случай 350-годишнината от рождението на Петър Велики Путин не споменава войната срещу Украйна, но с усмивка прави паралел с днешната си политика: "Е, явно тогава и на нас се е паднало да се върнем и да се укрепим."

"Това, че трябва да се защитаваме, да се борим, това са очевидни неща. ... Почти нищо не се е променило. ... Ето, Петър Велики Велики води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той беше във война с Швеция, той отне ли им нещо ... Той не отне нищо: той върна (територии)", отбеляза Путин. 

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото
Обновена

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото

Той намеква за дълга война

По време на тази война Петър I анексира територията, на която основава новата столица Санкт Петербург. Путин посочи, че в началото на войната европейските държави смятат тези земи за притежание на Швеция. "Всички я признаха за шведска и от незапомнени времена там са живели славяни заедно с угро-финските народи. Освен това тази територия е била под контрола на руската държава", подчерта той, като посочи и директно град Нарва.

Думите му предизвикаха възмущение от страна на естонското външно министерство. "Това, което президентът Путин каза, включително за естонския град Нарва, е достойно за съжаление. Това е напълно неприемливо и то в момент, когато Русия провежда реваншистка политика под прикритието на идеологията "Руски свят" чрез унищожаване на украинската държавност и нация ", се казва в изявление на естонското министерство.