Литва ще иска въвеждането на нови санкции срещу Русия и Беларус. Решението е заради намерението да се разположат тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус.

В официално изявление на Министерството на външните работи на Литва се казва, че страната вижда това като пореден опит на два непредсказуеми диктаторски режима да заплашват своите съседи и целия европейски континент.

"Това са отчаяни стъпки на Путин и Лукашенко, насочени към създаване на нова вълна от напрежение и дестабилизация в Европа. Подобни действия допълнително въвличат Беларус във война с Украйна и конфронтация с демократичния свят", се казва в съобщението.

Беларус е допълнителен рисков фактор за Балтийския регион, тъй като губи своя суверенитет, подкрепя и помага на руската агресия, а също така все повече се интегрира в руските военни планове.

Полша:  Русия опитва да въвлече Беларус във войната

Полша: Русия опитва да въвлече Беларус във войната

И Варшава осъди изявлението на Путин за ядрените оръжия

"Заедно с евроатлантическите си партньори Литва ще реши как да отговори на тези милитаристични планове на руския и беларуския режим. Като една от ответните мерки, Литва ще призове за приемането на нови санкции", добави министерството.

Припомняме, че Полша и Украйна вече осъдиха изявлението на руския президент Владимир Путин и обявиха, че Беларус е заложник на ядрените му амбиции. Според тях, това е начин Москва да въвлече Минск във войната. 

НАТО и ЕС обявиха решението на Москва за безразсъдно. 

Литва иска не само изтребители, но и ПВО за източния фланг на НАТО

Литва иска не само изтребители, но и ПВО за източния фланг на НАТО

Отбраната на балтийските държави трябва да се основава и на "надеждни сили на място"