Присъствието на сили на НАТО в Литва е необходимо за обезпечаването на сигурността на страната като членка на алианса, заяви литовският министър на външните работи Линас Линкявичус, който е и бивш министър на отбраната.

Той подчерта, че НАТО няма нападателен характер.  

„Ние сме част от територията на НАТО, а тя не се дели на специфични сегменти, отбранява се по едни и същи стандарти.” – коментира Линкявичус, цитиран от Би Би Си.

По думите му, не става дума за съсредоточаване на сили на алианса в Прибалтика, тъй като там се разполага символичен брой военни.  

Той добави, че дори малък брой военни от алианса създава усещане за защитеност в условията на повишен риск от руска агресия.   

Припомняме, вчера президентът на Литва Даля Грибаускайте подписа закон, с който в страната се връща наборната военна служба. В литовската армия ще служат едновременно професионални военни и наборници.  

В началото на месеца стана ясно, че НАТО ще разположи 4 батальона в Източна Европа – в Полша, Естония, Латвия и Литва. Всеки от тях ще бъде с численост между 800 и 1000 военни.

Това е достатъчно, за да бъдат спрени руските войски при начало на конфликт, заяви от своя страна полският министър на отбраната Антони Мачеревич след преговорите с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.