Ливанският президент Мишел Аун в неделя обеща да разреши възникналите различия между Бейрут и Рияд и да нормализира връзките със страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив.

В телевизионно обръщение към съгражданите си по повод 78-ата годишнина от независимостта, която ще бъде отбелязана в понеделник, 22 ноември, държавният глава подчерта, че се застъпва за "поддържането на най-добрите отношения с всички арабски страни и преди всичко със Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив".

"Полагам усилия да разреша проблема и се надявам, че скоро ще бъде намерено решение", каза Аун. В същото време той посочи необходимостта "да се прави разлика между официалната позиция на Бейрут и изявленията на политици и партии". Аун припомни, че Ливан е демократична страна, в която "законът гарантира свободата на словото".

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

То се оглавява от най-богатия човек в страната

Повод за дипломатическия скандал между Ливан и Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив бяха изявленията на министъра на информацията Джордж Кордахи за намесата на Саудитска Арабия във въоръжения конфликт в Йемен.

На 5 август Кордахи участва в предаване на телевизия "Ал Джазира" и се изказа в защита на йеменските бунтовници хути, които, по думите му, се противопоставят на несправедлива и нечовешка агресия. Тези забележки, направени преди назначаването му за министър, привлякоха регионалните медии в края на октомври, предизвиквайки реакция от страна на Рияд.

Саудитското външно министерство нарече изказванията на Кордахи клеветнически и изкривяващи позицията на кралството в подкрепа на легитимното йеменско правителство. Властите на Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт и Обединените арабски емирства изгониха ливанските посланици и отзоваха дипломатите им от Бейрут. Освен това правителството на Саудитска Арабия спря вноса на ливански зеленчуци и плодове, заплашвайки с катастрофални последици за ливанската икономика.

Напрежение по границата на Израел с Ливан

Напрежение по границата на Израел с Ливан

Няма пострадали

От шестте страни членки на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив само Оман и Катар се въздържаха от отзоваване на посланиците си от Бейрут. Министерството на външните работи на Оман призова и двете страни "да проявят сдържаност и да предприемат мерки за разрешаване на кризата въз основа на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи".