Ливанският премиер Фуад Синьора отказа да приеме оставките на петимата министри шиити, които по-рано днес се обърнаха към него с молба за напускане.

Освен това Синьора подчерта, че призовава министрите да продължат работата си в правителството, съобщава Ройтерс.

В следобедните часове на съботния ден петимата министри, издигнати от „Хизбула" и "Амал", обясниха, че си подават оставката заради поредния неуспешен кръг от преговори за сформиране на правителство на националното единство.

Лидерът на ливанската християнска общност генерал Мишел Аун, който е и председател на „Свободно демократично движение", уточни, че на днешното заседание дори не била договорена нова среща.

Генерал Аун и представителите на „Хизбула" смятат, че в сегашния си състав правителството на Синьора не отразява реалното разпределение на политическите сили в страната.

Основната причина за провала на консултациите е, че мнозинството в парламента, така нареченото „Движение 14 март", което заема антисирийски позиции, не желае да даде правото на вето на своите политически опоненти.

Припомняме, че преди началото на първия кръг на преговорите лидерите на „Хизбула" заплашваха да изведат симпатизантите си  на улицата.

Подкрепата за „Хизбула" се увеличи, след като с приключването на военните действия на израелската армия от групировката обявиха, че победата им над Израел е „историческа и стратегическа".

Освен това „Хизбула", която се подкрепя най-вече от шиитите, обвини правителството на Фуад Синьора и лидерите на политическите сили с антисирийски позиции, че в началото на военните действия са били на страната на Израел, а днес, бидейки „марионетки" на САЩ, се опитват с политически средства да направят това, което израелската армия не успя - да разоръжат „Хизбула".