Британският премиер Лиз Тръс във вторник ще призове другите лидери на Г-7 да останат непоколебими в подкрепата си за Украйна и да поискат спешна среща на лидерите на НАТО. 

Това са съобщили от "Даунинг стрийт", цитирани от "Ройтерс".

Изявлението бе направено, след като Русия засили атаките срещу украински градове.

Други лидери вече осъдиха руските действия. 

Байдън осъди руските ракетни удари срещу Украйна

Байдън осъди руските ракетни удари срещу Украйна

По думите му те демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин

Руският президент Владимир Путин мобилизира повече войски и отправи ядрени заплахи след украинската контраофанзива за отвоюване на земя в източната част на страната.

Великобритания заяви, че руските ракетни удари по цивилни райони в Украйна са неприемливи, а Тръс каза, че виртуалната среща на Г-7, към която ще се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски, е шанс да се потвърди отново единството на опозицията срещу инвазията.

"Никой не иска мир повече от Украйна. И от наша страна, ние не трябва да се колебаем и на йота в решимостта си да им помогнем да го спечелят", се очаква да каже Тръс на срещата, според извадки, публикувани от нейния офис.

Тръс ще каже, че украинският военен напредък е бил частично улеснен от военна помощ и хуманитарна помощ от международната общност, както и от въздействието на санкциите върху Русия.

Тя ще каже, че санкциите трябва да бъдат запазени и ще поиска пълна среща на лидерите от военния съюз НАТО през следващите дни.

Г-7 се събира спешно заради въздушните удари срещу Украйна

Г-7 се събира спешно заради въздушните удари срещу Украйна

За това са се договорили в телефонен разговор Володимир Зеленски и Олаф Шолц

"Огромната международна подкрепа за борбата на Украйна е в остра опозиция на изолацията на Русия на международната сцена", ще каже тя.

Припомняме, че Зеленски вчера проведе телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, като двамата се съгласиха да се проведе извънредна среща на Групата на седемте.