Бившият британски премиер Лиз Тръс предупреди, че Студената война вече е започнала и Западът трябва да избира между умиротворяването на Пекин или предприемането на действия за предотвратяване на война, съобщава в. "Телеграф".

Тръс - най-кратко задържалият се министър-председател на Великобритания с едва 44 дни на поста, използва пътуването си до Тайван тази седмица, за да обсъди вътрешнополитически проблеми - по-специално, да притисне действащия премиер Риши Сунак и неговото правителство да заемат по-твърда позиция срещу Китай.

"Има хора, които твърдят, че не искат нова Студена война. Това обаче не е избор, който можем да направим, тъй като Китай вече се стреми към самостоятелност, независимо дали искаме да се отделим от тяхната икономика, или не", отбеляза тя пред тайвански мозъчен тръст.

"Те вече са направили избор относно своята стратегия. Единственият избор, който имаме ние, е дали да се приспособим, или да предприемем действия за предотвратяване на конфликт".

Ястребовите възгледи на Тръс в Консервативната партия се противопоставят на подхода на британското правителство към Китай, който благоприятства ангажирането в някои области, като търговията и изменението на климата, и същевременно търси ограничения, за да избегне рискове за националната сигурност.

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

Ще бъде обсъдено на срещата на върха през юни

Много експерти са на мнение, че справянето с изменението на климата ще изисква участието на Китай - най-големият източник на въглеродни емисии в света.

През април външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли заяви, че пълното изолиране на Китай "би било предателство на нашия национален интерес и съзнателна проява на неразбиране към съвременния свят".

Администрацията на Байдън в САЩ възприе сходен на британския подход, като се опитва да ограничи Китай в области, които представляват риск за сигурността, но същевременно търси допирни точки по въпроси с глобално въздействие.

Дебатът сред политиците в Обединеното кралство и други западни страни относно нивото на подходящо ангажиране с Китай обаче е в разгара си в момент, когато китайският лидер Си Дзинпин е консолидирал властта си.

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Тя припомни за зависимостта от руската енергия

Китай осмя "политическото пътуване до Тайван" на Лиз Тръс, като подчерта как тя вероятно е възприемана в страната си като "лош съотборник" на правителството на Обединеното кралство, точно когато Риши Сунак заминава за срещата на върха на Г-7 в Япония, чийто основен акцент ще е противодействието Китай.

"Кратката кариера на Тръс като премиер беше белязана от погрешни политически преценки и изглежда, че тя не си е взела никакви поуки и е по-параноична от всякога", пише китайската държавна медия.

За Пекин вътрешнополитическите сътресения сред западните демокрации са още една възможност да отправи пропагандно послание, че неговата комунистическа политическа система е по-добра.

Тръс подчерта и подкрепата си за Тайван, заявявайки, че е "голяма почитателка на Тайван и тайванския народ", и като обеща да направи "всичко по силите си, за да гарантира вашия продължаващ успех".

Великобритания не признава Тайван за държава и по тази причина няма официални дипломатически отношения.

Лиз Тръс е първият бивш британски премиер, който посещава Тайван след визитата на Маргарет Тачър през 90-те години.

Тайван е островна държава със собствено демократично избрано правителство, армия, валута и външна политика и никога не е бил управляван от Комунистическата партия на Китай.

Според Си Дзинпин обаче Тайван е част от Китай и се зарече да го анексира със сила.

Си Дзинпин повежда Китай към технологична независимост

Си Дзинпин повежда Китай към технологична независимост

Призовава за засилване на фундаменталните изследвания в областта на науката и технологиите