Русия продължава да дава най-висок приоритет на мобилизирането на своята отбранителна индустрия, но все още не успява да отговори на изискванията на военното време. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че докато руските политически лидери продължават да изискват успехи на бойното поле, експертите по логистика са между чука и наковалнята.

Британското разузнаване припомня, че на 27 април социалните медии, свързани с руската армия, съобщиха, че заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев е бил освободен от длъжност. Мизинцев държеше военното логистично портфолио и беше на поста от едва осем месеца.

Британското разузнаване: Липсата на боеприпаси спира руското настъпление

Британското разузнаване: Липсата на боеприпаси спира руското настъпление

Русия прибегна до използването на стари боеприпаси, категоризирани като негодни за употреба

Уволнението му не беше потвърдено веднага, но спекулациите за бъдещето му подчертават как проблемите с логистиката остават в основата на буксуващата военна кампания на Русия в Украйна.

Русия не разполага с достатъчно боеприпаси, за да постигне успех в настъплението, посочват от британското МО и допълват, че недостигът на боеприпаси води до вътрешни разделения - най-вече между Министерството на отбраната на Русия и частната военна компания "Вагнер".

Пригожин обяви началото на нови доставки на боеприпаси за "Вагнер"

Пригожин обяви началото на нови доставки на боеприпаси за "Вагнер"

Засега всичко е на хартия, но основните документи вече са подписани, казва Пригожин