Британските власти арестуваха богат руски бизнесмен по подозрение в пране на пари, на фона на опити за пресичане на потенциална престъпна дейност на олигарси и други, свързани с руския президент Владимир Путин, съобщи АП.

Националната агенция за борба с престъпността съобщи, че повече от 50 служители от специализирано звено са нахлули в дома на заподозрения в четвъртък, като са иззели редица цифрови устройства и "значителна" сума в брой.

Името на мъжа не беше назовано.

Според източник на ТАСС, това е Михаил Фридман. 

"Отделът, създаден едва тази година, постига значителни успехи в разследването на потенциална престъпна дейност от страна на олигарси, професионални доставчици на услуги, които ги подкрепят и им позволяват, както и тези, свързани с руския режим, заяви в събота генералният директор на агенцията Греъм Бигар в изявление. Ще продължим да използваме всички правомощия и тактики, с които разполагаме, за да пресечем тази заплаха."

Арестът идва, докато Великобритания работи със Съединените щати, Европейския съюз и други страни, за да спре притока на пари към режима на Путин след инвазията на Русия в Украйна. Обединеното кралство наложи санкции на повече от 1300 физически и юридически лица, включително 120 богати бизнес лидери, известни като олигарси, със световни активи, оценени на повече от 160 милиарда долара, според британското правителство.

И Великобритания удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

И Великобритания удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

След като ЕС наложи такива мерки

Бизнесменът, обект на акцията в четвъртък, беше арестуван по подозрение за пране на пари, заговор за лъжесвидетелстване и заговор за измама на Министерството на вътрешните работи, правителствената агенция, отговорна за имиграцията и правоприлагането.

35-годишен мъж, който работи в резиденцията на заподозрения, също е бил арестуван, след като беше видян да напуска имота с чанта, съдържаща хиляди паунда в брой, каза агенцията. Трети мъж, 39, който е бивше гадже на настоящия партньор на бизнесмена, е арестуван в дома му в района на Пимлико в западен Лондон по подозрение в престъпления, сред които пране на пари и заговор за измама.

Операцията е част от усилията да пресече дейността на корумпирани международни бизнес фигури и техните помощници. Около 100 операции, които премахват или намаляват криминална заплаха, са извършени срещу елити, свързани с Путин, посочва агенцията.

"Отделът също така е разследвал и е предприела дискретни действия срещу значителен брой елити, които оказват пряко влияние върху Обединеното кралство, както и е насочена към по-малко конвенционални маршрути, използвани за прикриване на движения на значително богатство, като например продажби на активи с висока стойност чрез аукционни къщи," каза агенцията.

През октомври стана ясно, че в Лондон е арестуван друг бизнесмен по подозрение, че е помагал на санкциониран руски олигарх да прикрие собствеността си върху имоти в Обединеното кралство.

Британия налага нови санкции на Русия заради референдумите

Британия налага нови санкции на Русия заради референдумите

Сред санкционираните са 55 шефове на организации като Газпромбанк, Сбербанк и Совкомбанк

Агенцията каза, че е работила с правоприлагащите органи по света, за да залови незаконното богатство в чужбина, като им е помогнала да замразят активи, включително множество имоти, осем яхти и четири самолета.