Руските сили в Украйна продължават да дават масови жертви от украински прецизни удари на далечни разстояния дълбоко зад фронтовата линия. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че на 10 ноември вероятно над 70 руски войници са били убити при удар по колона от камиони на 23 км зад фронтовата линия в село Хладковка, Херсонска област.

Впоследствие, на 19 ноември, удар срещу руски войски, присъстващи на церемония по награждаване или концерт в Кумачове, на 60 км в контролираната от Русия територия, вероятно е причинил десетки жертви.

Къде удрят високо прецизните оръжия на Русия

Къде удрят високо прецизните оръжия на Русия

Тази сутрин въздушни удари разтърсиха редица украински градове

Британското разузнаване допълва, че Украйна също е претърпявала подобни инциденти - руска балистична ракета уби 19 войници на украинската 128-а отделна планинска щурмова бригада на церемония по награждаване на 3 ноември.

Военнослужещите обикновено са добре запознати с обхвата на оръжейните системи на своя противник. Въпреки това, предвид разполагането на толкова далекобойни оръжия, командирите са изправени пред трудна дилема.

Те трябва да балансират между най-добрата практика за поддържане на войските разпръснати, така че да са по-малко уязвими на удари, и ежедневната необходимост от събиране на военните единици заедно за поддържане на бойния дух, отбелязват от британското МО.

Украйна заплаши Кронщат и Камчатка с нови ракети

Украйна заплаши Кронщат и Камчатка с нови ракети

Изявление на Олексий Данилов - секретар на СНБО