Испания е много близо до подписването на споразумение за статута на британската територия Гибралтар след Брекзит.

Това заяви във вторник испанският външен министър Хосе Мануел Албарес след среща с британския си колега Дейвид Камерън в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

"Днес постигнахме напредък, защото Камерън показа желание за постигане на споразумение", каза Албарес пред репортери след срещата. 

Албарес не уточни кога и двете страни могат да обявят пълно споразумение, но каза, че обсъждат конкретни подробности, като например формула за това как двете страни ще използват летището.

Албарес каза, че Испания е готова да подпише сделка още в сряда.

"Испания иска това споразумение да бъде подписано утре", каза той преди да отлети за Брюксел.

Албарес разговаря с Камерън по телефона в понеделник и двамата се съгласиха да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят допълнително статута на Гибралтар там.

Той подчерта, че преди няколко месеца Испания е поставила на масата "балансирано и щедро споразумение" и каза, че и двете страни ще продължат да преговарят от него.

Говорител на британското външно министерство каза, че в разговора с Албарес Камерън е подчертал ангажимента на британското правителство за сключване на договор между Обединеното кралство и ЕС за Гибралтар "възможно най-скоро".

В последния момент Испания и Великобритания се договориха за Гибралтар

В последния момент Испания и Великобритания се договориха за Гибралтар

Ние постигнахме предварително споразумение, което ще служи като основата на бъдещ договор

Статутът на Гибралтар - анклав в южния край на Испания, който е под британско управление от 18 век - и как да се охранява границата с Испания са спорни точки, откакто Великобритания гласува през 2016 г. да напусне Европейския съюз (ЕС).

Великобритания договори търговско споразумение с ЕС в края на 2020 г., но то не покрива въпроса за Гибралтар - британска територия, към която Испания има претенции.

Без споразумение, има сериозни опасения, че ще бъде издигната "твърда граница", която ще ограничи движението, а също така ще се окаже като нова граница между Великобритания и ЕС.

Около 15 000 души живеят в Испания и работят в Гибралтар, което е половината от работната ръка на британската територия, където основните сектори са туризъм, финансови услуги и онлайн залагания.

Гибралтар също посреща по 10 милиона туристи на година, което е предимно заради безмитните магазини.

Жителите на ЕС посещаваха Гибралтар само с лична карта, която първо показват на испанската гранична полиция, а след това на полицията на британската територия. Но от 1 януари 2021 г. европейците трябва да носят паспорт с печат, което ще предизвика дълги опашки и чакане с часове.