Испания постигна споразумение с Великобритания за запазване свободното движение през границата с Гибралтар часове преди Брекзит. Това съобщи министърът на външните работи на Испания Аранча Гонсалес Лая пред журналисти в Мадрид, предаде АФП.

"Ние постигнахме предварително споразумение с Великобритания, което ще служи като основата на бъдещ договор между Европейския съюз и Обединеното кралство, отнасящ се до Гибралтар", каза министърът.

Министърът добави, че Гибралтар ще бъде част от Шенгенската зона.

С това споразумение оградата е премахната, Шенген ще се прилага в Гибралтар...позволява да се премахне контролът между Гибралтар и Испания, подчерта Лая.

Испания и Великобритания продължават да преговарят за Гибралтар часове преди Брекзит

Испания и Великобритания продължават да преговарят за Гибралтар часове преди Брекзит

Преходният период изтича в 23,00 часа

Въпреки че Великобритания договори търговско споразумение с ЕС на Бъдни вечер, то не покрива въпроса за Гибралтар - британска територия, към която Испания има претенции.

Около 15 000 души живеят в Испания и работят в Гибралтар, което е половината от работната ръка на британската територия, където основните сектори са туризъм, финансови услуги и онлайн залагания.

Гибралтар също посреща по 10 милиона туристи на година, което е предимно заради безмитните магазини.

Жителите на ЕС ще продължат да посещават Гибралтар само с лична карта, която първо показват на испанската гранична полиция, а след това на полицията на британската територия.