Преговорите за споразумение за запазване свободното движение през границата между Испания и Гибралтар навлизат в последните си часове преди да изтече крайният срок и Великобритания официално да скъса с ЕС, информира АФП.

ЕС ще застане зад Испания в спора с Лондон за Гибралтар

ЕС ще застане зад Испания в спора с Лондон за Гибралтар

Английският вестник "Обзървър" е научил, че испанското правителство настоява да има пълномощия за Гибралтар

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая трябва да даде пресконференция в Мадрид днес следобед за ситуацията около преговорите.

Преговарящите представляват правителствата на Испания, Великобритания и Гибралтар. Те се опитват да постигнат споразумение, за да гарантират свободно пресичане на границата след изтичането на преходния период в 23,00 часа по Гринуич.

Въпреки че Великобритания договори търговско споразумение с ЕС на Бъдни вечер, то не покрива въпроса за Гибралтар - британска територия, към която Испания има претенции.

Гибралтар влиза в Шенген след Брекзит?

Гибралтар влиза в Шенген след Брекзит?

Премиерът обмисля възможността

Ако не бъде постигнато споразумение, има сериозни опасения, че ще бъде издигната "твърда граница", която ще ограничи движението, а също така ще се окаже като нова граница между Великобритания и ЕС.

"Имаме до полунощ", каза говорител на испанското външно министерство, но не разкри подробности.

Британското правителство потвърди в сряда, че продължават преговорите за разрешаване на проблемите с границата.

Испания обяви победа над Великобритания за Гибралтар

Испания обяви победа над Великобритания за Гибралтар

Спорът за Гибралтар е от 1713 година, след като е преотстъпен на британската корона

Около 15 000 души живеят в Испания и работят в Гибралтар, което е половината от работната ръка на британската територия, където основните сектори са туризъм, финансови услуги и онлайн залагания.

Гибралтар също посреща по 10 милиона туристи на година, което е предимно заради безмитните магазини.

Към момента жителите на ЕС посещават Гибралтар само с лична карта, която първо показват на испанската гранична полиция, а след това на полицията на британската територия. Но от 1 януари европейците ще трябва да носят паспорт с печат, което ще предизвика дълги опашки и чакане с часове.

Движението на стоки между Гибралтар и Испания ще бъде засегнато от митнически проверки, ако не бъде постигнато споразумение.