Европейският съюз ще подкрепи териториалните претенции на Испания към Гибралтар по време на следващата фаза от преговорите с Великобритания. Брюксел ще даде власт на Мадрид да изключи британската отвъдморска територия от всяко търговско споразумение, пише "Гардиън".

Гибралтар влиза в Шенген след Брекзит?

Гибралтар влиза в Шенген след Брекзит?

Премиерът обмисля възможността

Английският вестник "Обзървър" е научил, че испанското правителство настоява да има пълномощия за Гибралтар, които да бъдат включени в преговарящата позиция на ЕС, която ще бъде публикувана като чернова в понеделник.

Борис Джонсън ще има два избора: или да се договори с испанците за бъдещето на Гибралтар, или да изложи гражданите си пред икономически риск като не бъде включено в търговско споразумение между Великобритания и ЕС.

Испания обяви победа над Великобритания за Гибралтар

Испания обяви победа над Великобритания за Гибралтар

Спорът за Гибралтар е от 1713 година, след като е преотстъпен на британската корона

Високопоставен дипломат от ЕС коментира, че Мадрид е поискал да не се прилагат нови отношения за Гибралтар без изричното съгласие на Испания, което ще бъде сторено само ако при двустранни преговори между Испания и Великобритания бъде постигнато споразумение.

От днес Великобритания е разглеждана от ЕС като "трета страна". Британският суверенитет над Гибралтар е формализиран с Договора от Утрехт от 1713 г., но Испания има претенции.

Като страна членка Великобритания успяваше да парира претенциите на Испания, но сега Мадрид има пълната подкрепа на останалите страни членки.

Преговорите между Великобритания и ЕС се очаква да започнат на 3 март.