Испания обяви победа в спора с Великобритания за статута на Гибралтар, след като ЕП прие закон, който посочва полуострова като "колония на британската корона", съобщава "Ройтерс".

Решението показва намаляващата тежест на Великобритания, след като напусне Европейския съюз и вероятността блокът да вземе страната на член на ЕС.

Определението е критикувано в Лондон и задържа законопроект, вече одобрен от изпълнителната власт на ЕС, който гарантира, че британците ще могат да посещават Европейския съюз до 90 дни без визи, дори Великобритания да напусне ЕС без сделка, стига Великобритания да отговори реципрочно.

ЕС на път да признае Гибралтар за британска колония

ЕС на път да признае Гибралтар за британска колония

Испания вече предвкусва победата

Говорител на испанското правителство заяви, че това е "първият път, когато Европейският парламент и ... държавите-членки са признали, че Гибралтар е колония ... голяма крачка напред за позицията и твърденията на Испания".

Испания отстъпва пристанището на Великобритания през 1713 г. след война, но претендира за суверенитет над него.

Гибралтар е "колония на короната", когато Великобритания се присъединява към Европейския блок през 1973 г., но Лондон го преквалифицира като "британска отвъдморски територия" през 2002 г.

Испански боен кораб нареди на търговски кораби да напуснат района на Гибралтар

Испански боен кораб нареди на търговски кораби да напуснат района на Гибралтар

Все още има хора в испанските ВМС, които смятат, че могат да пренебрегват международното право

Длъжностни лица коментира, че Великобритания не възразява, когато Европейският съд обяви в решения от 2006 и 2017 г., че Гибралтар е "колония на британската корона", а не част от Обединеното кралство.

Но Лондон е раздразнен от натиска на Испания за подновяване на спора за суверенитета в процеса за Брекзит.

Британски говорител заяви през февруари, че Гибралтар е "неотменна част от британското семейство" и че е "напълно неуместно" да се нарича колония.

Гибралтар, чиято икономика зависи от отворената граница с Испания, гласува с преобладаващо мнозинство, за да останат в ЕС на референдума през 2016 г. във Великобритания.

Испания, която провежда национални избори на 28 април, разглежда Брекзит като шанс да обедини останалата част от ЕС зад претенциите си към територията от 33 000 жители.

Тя вече е получила право на вето върху това дали бъдещите споразумения за Брекзит могат да се прилагат за Гибралтар, след като Великобритания напусне ЕС.

Великобритания скочи срещу ЕС за определянето на Гибралтар като "британска колония"

Великобритания скочи срещу ЕС за определянето на Гибралтар като "британска колония"

Претенциите на британците нямат край