За първи път Гибралтар може да бъде признат за "колония" след Брекзит, предаде "Ел Паис".

Днес Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП даде зелена светлина на законодателството, което позволява на гражданите на Великобритания да пътуват в Европейския съюз след напускането на ЕС. В документа испанското правителство успя да прокара определението на Гибралтар като "колония на британската корона". Предстои нормативата да бъде ратифицирана от правителствата в ЕС, но процедурата вече изглежда почти разрешена.

Законодателството събра 38 гласа "за", 8 "против", а трима се въздържаха.

Великобритания скочи срещу ЕС за определянето на Гибралтар като "британска колония"

Великобритания скочи срещу ЕС за определянето на Гибралтар като "британска колония"

Претенциите на британците нямат край

Въпросът с колониалния статут на Гибралтар беше обект на продължителна институционална битка през последните месеци. Именно Испания беше инициаторът на внесеното предложение в документа, приет от 27-те страни членки, които ще останат в Европейския съюз след Брекзит.

Определението на Гибралтар като "колония" беше разкритикувано като "неприемливо" от страна на Великобритания. В крайна сметка обаче дипломатическата победа е за пиренейската страна.

Приемането на Гибралтар като колония ще бъде от ключово значение при разрешаването на спорния въпрос в обстановката след Брекзит, заяви испанският депутат Естебан Гонсалес Понс.

Гибралтар е английска територия от 1713 г. съгласно Утрехтския мирен договор. В продължение на повече от 50 години обаче Испания предявява претенции към задморската територия.

В ЕС не успяха да се разберат за Гибралтар

В ЕС не успяха да се разберат за Гибралтар

Това е последният неуреден въпрос