Обединеното кралство възрази Гибралтар да бъде определян като британска "колония" в законодателството на Европейския съюз, което позволява на гражданите на Великобритания да пътуват в Европейския съюз след Брекзит.

Европейският съюз предложи разрешаване на безвизовото пътуване за британците през ноември. Оттогава испанското правителство настоява да се добави бележка под линия, която определя Гибралтар като "колония" и препращайки към противоречията относно неговия статут между Мадрид и Лондон, припомня Би Би Си.

Испански боен кораб пусна химна на страната и премина край Гибралтар

Испански боен кораб пусна химна на страната и премина край Гибралтар

Фрегатата "Инфантата Елена" е клас Descubierta от 1980 г.

Посланикът на Великобритания в Европейския съюз сър Тим Бароу възрази на това по-рано на среща в Брюксел.

Говорител на британското правителство заяви: "Разпоредбите на ЕС за безвизово пътуване (без паспорт) до и от Шенгенското пространство важат и за Гибралтар и означават, че при всеки сценарий британските граждани от Гибралтар ще могат да пътуват за кратък престой в и от Испания и други страни от Шенгенското пространство."

"Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да го определяме по този начин. Гибралтар е неделима част от британското семейство и има зрели и съвременни конституционни отношения с Обединеното кралство. Това няма да се промени заради нашето излизане от ЕС. Всички страни трябва да зачитат демократичното желание на хората на Гибралтар да бъдат британци", настоя говорителят.

Брекзит сближава Мадрид и Гибралтар

Брекзит сближава Мадрид и Гибралтар

Великобритания представи четири споразумения, подписани с Испания

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо обвини Мадрид, че се опитва да "тормози" британската отвъдморска територия, като отхвърля британските искания за премахване на бележката под линия.

"Никой няма да бъде изненадан да чуе, че испанското правителство прави провокативни изявления по отношение на Гибралтар. 32 000 жители на Гибралтар са свикнали с постоянните опити на испанските правителства да ни тормозят по всякакъв възможен начин", подчерта Пикардо.

Испания се разбра с ЕС за Гибралтар, сделката за Брекзит все по-близо

Испания се разбра с ЕС за Гибралтар, сделката за Брекзит все по-близо

Гибралтар е последният голям неуреден въпрос