Великобритания представи четири споразумения, подписани с Испания, като част от споразумението Брекзит и предвижда безпрецедентно сътрудничество между Мадрид и Гибралтар, съобщава АФП.

Меморандуми за разбирателство очертават сътрудничество в области като контрабандата на тютюн, полицията, правата на работниците и околната среда, като създават съвместни комитети, които ще се събират, за да обменят информация.

Това важи за преходния период, докато Обединеното кралство напусне Европейския съюз, но представлява пробив в отношенията между Испания и Гибралтар, британската отвъдморска територия, отдавна претендирана от Мадрид.

Гибралтар скочи срещу Испания заради споразумението за Брекзит

Гибралтар скочи срещу Испания заради споразумението за Брекзит

Испания заплаши да наложи вето на споразумението

"Меморандумите отразяват нашето съвместно желание да работим заедно в дух на доверие и солидарност", се казва в изявление на британското правителство. Те обаче не споменават въпрос за суверенитета.

Испания има дългогодишен спор с Великобритания за Гибралтар, който е даден на британската корона при споразумение през 1713 г. От 711 г. Грилбралтар е във владение на маврите, през 1602 г. преминава към Испания, а през 1704 г. е завладян от англо-холандския флот.

Гибралтар иска да поддържа връзките си с Обединеното кралство. Отношенията между Испания и Гибралтар отдавна са обтегнати и това се отразява и на малката сухопътна граница. На 10 септември 1967 г., при референдум, 99 % от жителите на Гибралтар желаят той да остане във владение на Великобритания, което разваля отношението към колонията от страна на Испания.

В един особено напрегнат момент в оспорваните води, испанските власти увеличиха граничните проверки през 2013 г. и предизвикаха намесата на Европейската комисия в кризата.

Брекзии предизвика правителствата на Испания, Гибралтар и Великобритания да преговарят по много отдавнашни въпроси.

В ЕС не успяха да се разберат за Гибралтар

В ЕС не успяха да се разберат за Гибралтар

Това е последният неуреден въпрос

Съгласно споразуменията, Гибралтар се съгласява да увеличи цената на тютюневите изделия в опит да се атакува контрабандата. Цените понастоящем са между 25 и 48% по-ниски в сравнение с Испания, в зависимост от продуктите, според правителството на Гибралтар.

Според сделката, "до 30 юни 2020 г. средната цена на дребно на тютюневите изделия няма да бъде с повече от 32% от най-скоро публикуваните испански цени за еквивалентните тютюневи изделия".

Друг меморандум установява съвместен комитет между Испания и Гибралтар за полицейско и митническо сътрудничество, за правата на работниците, по въпросите на околната среда, като всяка страна има равен брой членове.

Испания се разбра с ЕС за Гибралтар, сделката за Брекзит все по-близо

Испания се разбра с ЕС за Гибралтар, сделката за Брекзит все по-близо

Гибралтар е последният голям неуреден въпрос