Премиерът на Гибралтар Фабиан Пикардо разкритикува заплахата на Испания в последния момент да наложи вето върху споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз заради британския анклав, който се намира в най-южната част на Пиренейския полуостров, съобщават британските медии.

В интервю за Би Би Си той коментира: "Испания няма нужда от член в договорите, бъдещата декларация или всъщност споразумението за излизане, за да накара Гибралтар да седне на масата на преговорите. Гибралтар показа, че всъщност искаме пряк ангажимент по въпроса. Испания е географската входна врата за Европа за Гибралтар. Ние го признаваме и няма абсолютно никаква нужда да се налага вето, за да бъдем доведени на масата на преговорите."

Тереза Мей се зарече: Суверенитетът на Гибралтар ще бъде защитен

Тереза Мей се зарече: Суверенитетът на Гибралтар ще бъде защитен

Гарантира, че споразумението с ЕС ще работи за цялото британско семейство

По думите на Пикардо, Испания не би трябвало да мисли, че "ние трябва да бъдем завлечени на масата по какъвто и да е начин".

Пикардо предупреди срещу каквато и да е поправка на текста на споразумението в последния момент. "Ако се отвори за една запетая или една точка за Гибралтар, то ще бъде отворено отново по някой от другите въпроси, които хората в Уестминстър казват, че искат отново да бъдат видени, както и французите и всички останали. Досега от провала на преговорите, това, което представлява това споразумение, е всъщност компромисно споразумение, от което никой не печели 100%, но ние печелим много", коментира той

Той също така предупреди срещу заплахата да няма споразумение между Великобритания и ЕС.

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

"Топката сега е в полето на страните членки на ЕС"

Вчера Испания заплаши да наложи вето на споразумението, ако то се опита да уреди въпроса с Гибралтар без отделно споразумение с Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес заяви след като разговаря с британския си колега Тереза Мей, че ще наложи вето на сделката за Брекзит, ако не бъдат направени никакви промени в настоящия текст на споразумението по развода. Тереза Мей обаче заяви пред британските депутати, че суверенитетът на Гибралтар ще бъде защитен съгласно споразумението за излизане от ЕС, потвърждавайки, че анклавът е част от "британското семейство".