Испания ще гласува против сегашното предложение за споразумение за Брекзит заради липсата на яснота относно спорната британска отвъдморска територия Гибралтар. Това е посочил испански дипломатически източник, цитиран от "Ройтерс".

Испания иска да стане ясно в текста на предложението, че решенията относно Гибралтар, който се намира в най-южната част на Испания, трябва да бъдат договорени двустранно между Испания и Великобритания, уточнил източникът.

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

"Топката сега е в полето на страните членки на ЕС"

Междувременно стана ясно, че в изявлението на лидерите на 27-те страни членки на ЕС за срещата в неделя Общността ще покаже "особена бдителност" за начина, по който Великобритания се държи по отношение на стандартите за риболова и индустрията след Брекзит. Това става ясно от проектоизявлението, до което "Ройтерс" са успели да получат достъп.

Преди срещата на върха на ЕС в неделя, която има за цел да одобри споразумението за Брекзит с Великобритания, проектоизявлението на лидерите обаче не съдържа подробно решение за Гибралтар, който остава основният проблем пред сделката.

"Споразумението в областта на рибарството е въпрос на приоритет и трябва да се основава на ... съществуващия реципрочен достъп и квоти", се изтъква в изявлението, като се добавя, че такова споразумение трябва да бъде постигнато преди края на преходния период на Великобритания след Брекзит.

Проектът за изявление на срещата в неделя ще бъде отделен текст на 27-те страни членки на ЕС, които ще останат в Общността след излизането на Великобритания.