Британският премиер Тереза Мей гарантира, че суверенитетът на Гибралтар ще бъде защитен съгласно споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, договорено с Брюксел, заричайки се да гарантира, че споразумението и новите отношения с Европейския съюз "работят за цялото британско семейство".

След одобрението от страна на Европейската комисия на проектоспоразумението за Брекзит, Мей заяви пред депутатите в британския парламент, че въпреки че правителството иска да продължи сътрудничеството с Испания по въпроса с Гибралтар, съдбата на британския анклав е обхваната от споразумението и той ще бъде защитен.

Испания ще гласува против сегашното споразумение за Брекзит

Испания ще гласува против сегашното споразумение за Брекзит

Заради проблема с Гибралтар

По-рано главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо беше категоричен, че британският анклав ще бъде част от "всяко" споразумение за Брекзит, въпреки "заплахите и сериозните предизвикателства" и определените от него като фалшиви твърдения, че споразумението за излизане на Великобритания от ЕС предоставя на Испания суверенитет над територията.

Тереза Мей изтъкна още, че преговорите с Европейския съюз са достигнали "критичен момент", тъй като решаващата среща на лидерите на страните членки на ЕС в неделя наближава.

"Трябва да работим с нашите партньори от ЕС, за да доведем този процес до окончателно приключване за нашия народ", подчерта тя пред британските депутати, добавяйки, че ще направи "всичко, което е възможно", за да изпълни споразумението за излизане от ЕС.

Привърженици на твърд Брекзит в партията на Мей скочиха срещу сделката ѝ с ЕС

Привърженици на твърд Брекзит в партията на Мей скочиха срещу сделката ѝ с ЕС

Била "неясна" и гарантирала васалност на Великобритания спрямо ЕС

Политическата декларация, договорена с Брюксел съдържа "ясна препратка" към развиването на независима търговска политика с Общността, прекратяване на правомощията на Съда на Европейския съюз, осигурява ново партньорство в областта на сигурността и "категорично отхвърля" отношенията между достъпа до британските води и пазари, наред с други въпроси.

Най-важното е, отбеляза Мей, че проектоспоразумението за излизане от ЕС ще позволи на Великобритания "плавен и подреден" преход към новите си "амбициозни" отношения с ЕС. Относно защитния механизъм за ирландската граница, британският премиер посочи, че споразумението съдържа "ясен ангажимент" за обмисляне на нови технологии за избягване на твърда граница на ирландския остров в "малко вероятното събитие да се нуждаем от защитен механизъм".

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

"Топката сега е в полето на страните членки на ЕС"

По думите на Мей, споразумението с ЕС за Брекзит ще гарантира независимостта на британските рибари. Така тя отговори на депутата от Шотландската национална партия Йън Блекфорд, който посочи, че правата на шотландските рибари се "хвърлят във водата като риба", добавяйки, че Шотландия отново е "използвана като разменна монета" от правителството на Консервативната партия, по начина, по който е била използвана, когато Обединеното кралство за пръв път влезе в Европейската икономическа общност през 1973 г. 

Мей отговори на Блекфорд, че Обединеното кралство ще стане "независима крайбрежна държава, с контрол върху нашите води, така че нашите рибари получават по-справедлив дял от рибата в нашите води". 

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин категорично разкритикува проектната политическа декларация за отношенията след Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство, наричайки я "празен документ" и "нескопосен продукт" на продължилите две години преговори между двете страни. "Това е необмисленият Брекзит, от който всички се опасявахме", предупреди той.

Корбин заяви, че проектоспоразумението, сключено от Тереза Мей, е "неясно меню от опции" и изтъкна, че единственото, което гарантира, е, че преходният период ще бъде удължен до края на 2020 г. Той по-специално разкритикува остро Тереза Мей, че не успява да договори споразумение за бъдещите търговски и митнически отношения с ЕС, а вместо това e договорила "26 страници безсмислици".