Европейската изследователска група, която е фракция, бореща се за твърд Брекзит в рамките на Консервативната партия на Великобритания, разкритикува остро политическата декларация за Брекзит, одобрена по-рано днес от Европейската комисия и британския премиер Тереза Мей, като я обявиха за "неясна" и била "прикритие" за бъдещи "постоянни" отношения между Лондон и Брюксел, съобщава "Гардиън".

Според Европейската изследователска група декларацията "гарантира", че Обединеното кралство ще остане васална държава, като ще трябва да изпълнява законодателството и търговските правила на ЕС.

"Политическата декларация не е правно обвързваща, неясна, пожелателна и димна завеса, за да прикрие факта, че постоянните отношения са завеса за митническия съюз. Споразумението за излизане от ЕС подарява 39 млрд. паунда за негарантирано споразумение за свободна търговия в замяна. Това, което гарантира, е, че Обединеното кралство да бъде третирано като васална държава, ако приеме законите и търговската политика на ЕС, освен ако ЕС не реши да ни освободи", се подчертава в изявлението на групата твърдолинейни брекзитъри.

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

"Топката сега е в полето на страните членки на ЕС"

Брюксел обяви по-рано, че двата въпроса, които остава да бъдат разрешени на срещата на лидерите на страните членки на ЕС в неделя, са тези за Гибралтар и правата за риболова. Европейската комисия посочи, че "съществуват идеи" как да бъде разрешен проблема с Гибралтар. По-рано Испания обяви, че ще гласува срещу споразумение за Брекзит, освен ако Испания не получи право да наложи вето на всяко споразумение относно Гибралтар.

Междувременно британският премиер Тереза Мей заяви, че "е много възможно да постигнем" правно обвързващо споразумение за Брекзит и изрази решимостта си да го изпълни за британския народ. Тя добави, че е убедена, че ще бъде постигнато споразумение на срещата на върха на ЕС в неделя, което реализира Брекзит за "цялото британско семейство, включително Гибралтар".

Шотландия изобщо не е доволна от договорката между ЕС и Лондон за Брекзит

Шотландия изобщо не е доволна от договорката между ЕС и Лондон за Брекзит

Договореното допринасяло за "необмислен" Брекзит

Мей също така потвърди, че политическата декларация за бъдещите отношения с Европейския съюз е била договорена, въпреки че добави, че ще информира парламента за нейното съдържание по-късно днес.

Според изтеклия текст на декларацията двете страни са се договорили да установят широко и задълбочено партньорство в области като "търговско и икономическо сътрудничество, правоприлагане и наказателно правосъдие, външна политика, сигурност и отбрана".

Документът също така призовава за "амбициозно, широкообхватно и балансирано икономическо партньорство", което ще обхване зона за свободна търговия, както и "по-широко секторно сътрудничество" в области от взаимен интерес.