Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че току-що одобрената политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз е равнозначна на "необмислен" Брекзит.

Стърджън твърди, че тъй като много трудни въпроси остават нерешени, удължен преходен период или неопределен ирландски защитен механизъм "е почти сигурен".

ЕС и Великобритания се договориха за отношенията след Брекзит

ЕС и Великобритания се договориха за отношенията след Брекзит

Лидерите на страните членки на ЕС трябва да одобрят договорката

Относно правата за риболов, което е един от основните "препъникамъни" в преговорите за Брекзит, Стърджън изрази убеждението си, че въпросът ще се превърне в "разменна монета в по-широките търговски отношения".

ако не бъдат договорени по-широки търговски отношения до юли 2020 г., няма да има и споразумение за риболова", предупреди тя в "Туитър".

Според проектодекларацията, договорена между Брюксел и Лондон, "страните ще положат всички усилия да сключат и ратифицират новото си споразумение в областта на рибарството до 1 юли 2020 г., за да влезе в сила навреме, за да се използва за определяне на възможностите за риболов през първата година след преходния период".

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

Гибралтар и риболовът - оставащите препъникамъни пред сделката за Брекзит

"Топката сега е в полето на страните членки на ЕС"