Министерството на транспорта на Обединеното кралство препоръчва търговските кораби в Ормузкия проток да предприемат необходимите мерки за сигурност във връзка с заплахата, която представлява Иран, съобщава ТАСС, цитирайки "Скай нюз", които се позовават на източници в правителството.

Според тях, през последните дни Министерството на транспорта е разпространило съответните препоръки във връзка със заплахата от ирански патрулни кораби, от които според британските власти може да се очакват "агресивни действия".

Три военни кораба на Иран "възпрепятстват" британски танкер в Ормузкия проток

Три военни кораба на Иран "възпрепятстват" британски танкер в Ормузкия проток

Иран отрича да се е опитвал да спре британския танкер

Друг източник, този път в корабоплавателната индустрия, обяви увеличаване на броя на корабите с дежурни на палубите в неговата компания, чиято задача е да наблюдават приближаващите се кораби, докато преминават през пролива през деня, което също трябва да се извършва на по-висока скорост отколкото обикновено.

Междувременно британският външен министър и кандидатът за министър-председател Джереми Хънт обвърза сигурността на британските кораби с финансирането на отбраната.

"Последният инцидент с ирански лодки в Персийския залив ясно показва защо трябва да инвестираме повече в отбраната. Изчерпахме твърде много военноморски сили и това трябва да се промени незабавно", пише британският външен министър в Туитър.

Рохани заплаши Великобритания с "последствия" за задържания иранския танкер

Рохани заплаши Великобритания с "последствия" за задържания иранския танкер

"Вие (европейците) не е нужно да се притеснявате за Иран, загрижеността ви трябва да бъде за САЩ"

Вяера СиЕнЕн, позовавайки се на източници в американската администрация, съобщи, че пет лодки, които биха могли да принадлежат на Корпуса на ислямската революционна гвардия, се опитали да спрат британски танкер в Ормузкия пролив.

Въпреки това, според Министерството на отбраната на Обединеното кралство, три ирански лодки, а не пет, са участвали в инцидента, а безопасното преминаване през пролива на търговския кораб в крайна сметка е осигурено от британския военен кораб "Монтроуз".

Мордонт коментира, че Великобритания е загрижена за действията на Иран и призова Техеран да предприеме стъпки, които ще спомогнат за облекчаване на напрежението в региона на Персийския залив.

Русия възмутена от действията на Великобритания в Ормузкия проток

Русия възмутена от действията на Великобритания в Ормузкия проток

Рискът от пряка конфронтация около Иран във връзка с последните събития в региона се е увеличил