Великобритания иска да увеличи броя на персонала си сред служителите на Европейския съюз.

Това заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от europe.bg

По време на представянето на новата визия на коалиционното правителство за външната политика, Хейг добави, че вече „не е разумно или дори не е възможно" в рамките на ЕС да се съсредоточават дипломатическите усилия в големите държави, като Германия и Франция, за сметка на по-малките страни-членки.

Евроскептичният външен министър твърди, че новата администрация е „решена" да „придаде дължимата тежест на членството на Великобритания в ЕС".

Хейг обвини предишното правителство, че не е успяло да „отдаде дължимото значение на упражняването на британското влияние в ЕС".

„Те са пропуснали да осигурят достатъчен брой британски служители да работят в институциите на ЕС и затова сега сме изправени пред липсата на британско присъствие в някои институции на ЕС, където се вземат предварителни решения и се изготвят предварителни документи. Като правителство ние сме решени да поправим тази грешка".

Според Хейг Великобритания съставлява 12% от населението в ЕС, а представителите на Лондон са само 1,8% от персонала на институциите, където се обсъждат новите политики.

Британският министър заяви, че Франция и Германия остават „наши партньори от решаващо значение" в ЕС, но Великобритания трябва да гледа „по-надалече и по-широко", за да упражни влияние.