Русия обяви, че ще увеличи производството на своите 152-милиметрови артилерийски боеприпаси с лазерно насочване "Краснопол-М2" и ще подобри действието на снаряда при лошо време. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че руската артилерия вече е постигнала успех с "Краснопол", като често използва снарядите за нанасянето на прецизни удари срещу отделни украински превозни средства.

Допълва се, че руската отбранителна индустрия не успява да произведе достатъчно конвенционални боеприпаси. Според британското разузнаване планираното увеличение на производството на "Краснопол" вероятно е опит за по-ефективно използване на производствения капацитет.

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

Производствените разходи в Русия също са много по-ниски, отколкото на Запад

Посочва се, че Русия използва дронове за набелязване на цели за снарядите "Краснопол", като насочва към мишената лазерен лъч.

Британското МО уточнява, че ниската облачност е основният ограничаващ фактор за ефективността на този тип снаряд, тъй като лазерният му детектор няма време за насочване на лазерната енергия и за извършване на маневри за поразяване на целта.

Руската индустрия вероятно ще се опита да подобри летателните характеристики на "Краснопол" и да съкрати времето му за засичане чрез лазер.

Според британското разузнаване с наближаването на зимата е вероятно достъпът на Русия до подобрени прецизни боеприпаси да бъде един от ключовите фактори за нейните оперативни резултати в Украйна.

ISW: С вносни боеприпаси Русия поддържа артилерийския огън в Украйна

ISW: С вносни боеприпаси Русия поддържа артилерийския огън в Украйна

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната