Великобритания наложи санкции на шестима руски граждани.

Те са във връзка с присъдата, постановена през април от Московския градски съд срещу журналиста-критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза.

Това се доказва от документ, публикуван на сайта на Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

В "черния списък" са прокурорите Борис Локтионов и Анна Потичко, съдиите Виталий Белицки, Екатерина Дорохина и Наталия Дудар и съдебният експерт Данила Михеев. Всички те имат забрана за влизане в Обединеното кралство, а активите в страната, ако бъдат открити, ще бъдат замразени.

В мотивите се казва, че руснаците, попаднали под санкциите, са предотвратили разпространението на "точна информация за конфликта в Украйна ", а също така "подкрепи политика, насочена към дестабилизиране на Украйна и подкопаване на нейната териториална цялост и суверенитет.

Министерството на външните работи на Кралството разпространи изявление на външния министър Джеймс Клевърли, че налагайки санкции срещу шестимата изброени, се изпраща "ясен сигнал, че Лондон няма да толерира подобно отношение към своите граждани. Ние ще продължим да подкрепяме Кара-Мурза и членовете на семейството му, които неуморно търсят неговото освобождаване. Призовавам Русия да го освободи незабавно и без никакви условия", се казва в текста.

Журналистът-критик на Путин бе осъден на 25 г. затвор

Журналистът-критик на Путин бе осъден на 25 г. затвор

Прокуратурата обедини трите обвинения - едното "държавна измяна"

Припомняме, че през април журналистът-критик на Путин бе осъден на 25 г. затвор в колония със строг режим.

Бившият журналист е с руско-британско гражданство, той отрича обвиненията. Мурза е и баща на три деца. Силен опозиционер, той има и роля в убеждението на Запада за налагане на санкции за неспазване на човешките права.

Кара-Мурза открито критикува войната на Русия в Украйна, а също и управлението на Владимир Путин и правителството.

41-годишният журналист беше задържан през април миналата година и оттогава се намира в следствения арест.

Прокуратурата поиска именно 25 г. затвор за журналиста по трите обвинения. Според версията на следствието по време на публично изказване в САЩ опозиционерът е обвинил руската армия в използването на забранени средства за водене на бойни действия.

ЕП настоява за освобождаването на руските опозиционери Навални и Кара-Мурза

ЕП настоява за освобождаването на руските опозиционери Навални и Кара-Мурза

Членовете на ЕП осъдиха нарушенията на правата на човека от страна на руския режим

В последна дума на 7 април Кара-Мурза заяви пред съда: "Единственото, за което се обвинявам е, че за дългите години на политическата си дейност не успях да убедя достатъчен брой мои сънародници и политици каква опасност носи за Русия и за света сегашният режим в Кремъл".

Великобритания осъди присъдата на руския журналист и опозиционер Владимир Кара-Мурза, който притежава британски паспорт.

От британското министерство на външните работи съобщиха, че е бил привикан руският посланик в Лондон за обяснение по случая.