25 години завтров в колония със строг режим даде Морвкоският градски съд на известния журналист и опозиционер на руския президент Владимир Путин - Владимир Кара-Мурза. Присъдата е по обвинение за държавна измяна, разпространение на недостоверна информация за руската армия и дейност в нежелателна организация, пише Интерфакс.

Бившият журналист е с руско-британско гражданство, той отрича обвиненията. Мурза е и баща на три деца. Силен опозиционер, той има и роля в убеждението на Запада за налагане на санкции за неспазване на човешките права.

Руският опозиционер Кара-Мурза е отровен с неизвестно вещество

Руският опозиционер Кара-Мурза е отровен с неизвестно вещество

Състоянието му остава много тежко, но е стабилизиран...

Кара-Мурза открито критикува войната на Русия в Украйна, а също и управлението на Владимир Путин и правителството.

41-годишният журналист беше задържан през април миналата година и оттогава се намира в следствения арест.

Прокуратурата поиска именно 25 г. затвор за журналиста по трите обвинения. Според версията на следствието по време на публично изказване в САЩ опозиционерът е обвинил руската армия в използването на забранени средства за водене на бойни действия.

В последна дума на 7 април Кара-Мурза заяви пред съда: "Единственото, за което се обвинявам е, че за дългите години на политическата си дейност не успях да убедя достатъчен брой мои сънародници и политици каква опасност носи за Русия и за света сегашният режим в Кремъл".

Великобритания осъди присъдата на руския журналист и опозиционер Владимир Кара-Мурза, който притежава британски паспорт.

От британското министерство на външните работи съобщиха, че е бил привикан руският посланик в Лондон за обяснение по случая.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли заяви, че Владимир Кара-Мурза смело е осъдил руското нахлуване в Украйна напълно основателно, защото "е брутално нарушение на международните закони и на Хартата на ООН".

"Великобритания продължава да призовава Русия да се придържа към международните си задължения, включително правото на Кара-Мурза на подходящи здравни грижи", съобщават от Министерство на външните работи на Великобритания.