Европейският парламент осъди политически мотивираните присъди на руските дисиденти, изложени на политическо преследване. ЕП призова страните-членки на ЕС да им предоставят хуманитарни визи. Това съобщиха от ЕП.

ЕП осъди политическите присъди на критиците на Кремъл Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза. В момента и двамата излежават присъди в руски затвори. Европейският парламент изтъква, че здравословното състояние на двамата дисиденти се влошава вследствие на лошото отношение и липса на подходящи медицински грижи.

Членовете на ЕП осъдиха нарушенията на правата на човека от страна на руския режим и продължаващите репресии срещу критиците на Кремъл.

Нови обвинения може да бъдат повдигнати на Навални

Нови обвинения може да бъдат повдигнати на Навални

След провокация със затворник с лоша хигиена

Във връзка с това европарламентът призовава Съвета на ООН по правата на човека да проведе незабавно разследване на случаите на нечовешко лишаване от свобода, изтезания и убийства на политически опоненти в Русия.

Освен това членовете на ЕП призоваха държавите членки в Съвета на ЕС да приемат, въз основа на глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека, строги санкции срещу руски съдии, прокурори и други лица, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси.

Резолюцията беше приета с 508 гласа "за", 14 гласа "против" и 31 гласа "въздържал се".

Журналистът-критик на Путин бе осъден на 25 г. затвор

Журналистът-критик на Путин бе осъден на 25 г. затвор

Прокуратурата обедини трите обвинения - едното "държавна измяна"