Председателят на специалната комисия по отбрана на британския парламент Тобайъс Елууд каза, че има много за изследване в увеличаването на военната помощ за Тайван и че е обсъдил програмата за подводници на острова, докато е бил на посещение в Тайпе миналата седмица, съобщи "Ройтерс".

Великобритания, подобно на повечето страни, няма официални дипломатически връзки с Тайван, но засили подкрепата си за острова пред лицето на нарастващата военна заплаха от Пекин, както и други западни нации.

Докато Съединените щати са най-важният чуждестранен източник на оръжия за Тайван, британските компании помагат за разработването на новия флот на Тайван от местни подводници.

Тайван се надява на търговско споразумение с Великобритания

Тайван се надява на търговско споразумение с Великобритания

Британският министър на търговията посети Тайпе въпреки предупрежденията на Китай

"Ще се постарая да върна моята комисия през май, за да разгледа това по-подробно", каза той в отговор на въпроси.

Елууд, депутат от управляващата Консервативна партия и бивш министър на отбраната, каза, че е обсъждал и местната програма за подводници на Тайван по време на пътуването си, но добави, че трябва да научи малко повече за това, преди да каже нещо публично.

Докато беше в Тайпе, Елууд се срещна с президента Цай Инг-вен, външния министър Джоузеф Ву и Уелингтън Ку, ръководител на Съвета за национална сигурност на Тайван.

Той каза, че Великобритания трябва да има по-голямо военно участие в областта на сигурността с Тайван, което според източниците по сигурността до голяма степен се случва при затворени врати, и трябва да бъде по-смела в подкрепата на Тайван в международен план.

"Великобритания пристъпи напред, повече от други нации, в помощта на Украйна. След това последваха други нации. Нищо не трябва да ни пречи да направим същото отново с Тайван, каза Елууд. Има толкова много уроци, които могат да бъдат извлечени от нашата плахост в Украйна. Икономическите последици и последиците за сигурността лично карат много западни лидери да осъзнаят глупостта да не предотвратят инвазията на първо място."