Днешната публикация в "Туитър" на британското военно разузнаване е посветена на това защо напоследък Русия често използва невъоръжени разузнавателни дронове по време на обстрела на украински градове далеч от фронтовата линия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Обстрелът, който е възобновен от началото на май, вероятно е насочен основно към постепенното износване на украинската ПВО.

Новост в сравнение с предишни атаки беше интегрирането на невъоръжени разузнавателни дронове от серията "Орлан" (разузнаването използва обозначението на НАТО Supercam). Произвеждат се в Русия, сравнително евтини са и разполагат с достатъчно гориво за постигане на ударни цели.

Те най-вероятно се използват, за да се получи навременна оценка на резултатите от поразяването на целите и по този начин да се подобри цикълът на прицелване. Бавният и неефективен процес на избор на цели се превърна в една от слабостите в действията на руските войски в Украйна. Разузнавателните дронове обаче летят бавно и са силно уязвими за украинската ПВО, пише военното разузнаване.

Financial Times: На Украйна действително й свършват снарядите за ПВО

Financial Times: На Украйна действително й свършват снарядите за ПВО

Среща в Рамщайн ще търси спешно решение на проблема