На 19 януари Генералният щаб на Украйна съобщи, че има 27% увеличение на руските атаки на фронта спрямо предходния ден, с нанесени 81 въздушни удара и 45 многократни ракетни атаки. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Допълнителни данни на украинския генерален щаб, сравняващи периода 14-18 януари 2024 г. с предходния петдневен период, потвърждават това увеличение на руските нападения. През тези петдневни периоди броят на загубите на военни превозни средства от страна на Русия се е увеличил с 88%, а броят на загубите на руски танкове е нараснал с 95%. Броят на руските жертви за същия период също се е увеличил с 15%, отчитат от британското МО.

Тези данни показват стабилно нарастване на интензивността на руската настъпателна активност по целия фронт през последните две седмици. Много е вероятно ключов фактор за това да са условията на замръзване на земята, което позволява движението на бронирани превозни средства през страната, посочват от британското разузнаване.

Руската армия се активизира на юг в Украйна

Руската армия се активизира на юг в Украйна

Освен подразделенията "Щурм-Z", са използвани и десантчиците от морската пехота

Вчера британското разузнаване направи извод, че руската армия не може да изтласка украинските въоръжени сили от плацдарма им на левия бряг на Днепър в Херсонска област, близо до село Кринки, поради лошата си подготовка и координация, въпреки че руската армия "почти сигурно има значително предимство по отношение на баланса на силите".

Британците смятат, че през следващите седмици активните опити за изтласкване на украинските въоръжени сили от левия бряг на Днепър ще продължат, "въпреки нарастващите загуби в жива сила". Тази задача остава приоритетна за руската армия.

В края на миналата година десантът на украинските части на левия бряг на Днепър стана неудобство за командването на руската групировка "Днепър", не само като установяване на плацдарм с възможност за настъпление на големи сили към Крим и Геническ, тъй като броят на войските там е малък, а украинските въоръжени сили нямат стационарен преход. Потенциално по-голям проблем може да бъде разширяването на така наречената сива зона по поречието на Днепър на изток и запад от Кринки - район, който нито една от страните не контролира уверено.