Руска частна компания (ЧВК) "Редут" се стреми да наеме жени за участие в бойните действия в Украйна за първи път, се казва в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който се публикува в социалната мрежа Х.

Скорошни реклами в социалните медии призовават жени да се присъединят към батальона "Борз", част от руската ЧВК "Редут", за да служат като снайперистки и операторки на дронове. "Редут" вероятно е пряко спонсориран от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

През март 2023 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че 1100 жени са били разположени в Украйна, което ще се равнява на само около 0,3 процента от руските сили, изпратени там. Както се посочва в рекламата на "Редут", в момента те работят предимно в медицинската служба и изхранването на военния персонал.

Остава неясно дали редовната руска армия ще се опита да последва примера и да отвори повече бойни позиции за жените.

Жените рядко са поемали бойни роли на първа линия в рамките на проруските сили по време на настоящия конфликт. Въпреки това остава силна традицията за жени снайперисти и служещи в други бойни части в съветската армия по време на Втората световна война.

Русия вече набира и жени за бойни мисии в Украйна

Русия вече набира и жени за бойни мисии в Украйна

Те се включват във войната като снайперисти и оператори на дронове