Москва е започнала да набира жени за бойни мисии във войната си срещу Украйна, съобщава ДПА.

Интернет порталът "Важни истории" (Important Stories), който твърди, че е един от малкото източници на независима разследваща журналистика в Русия, вчера съобщи, че жени снайперисти и оператори на дронове са били вербувани за наемно формирование под командването на руското министерство на отбраната.

В статията със заглавие "Създадени не само за супи и деца. Рускини вече се набират за бойни специалности за участие във войната", се посочва, че жените се обучават в специален снайперистки отряд и като оператори на бойни дронове.

Досега жените в руската армия бяха използвани единствено като санитари и в кухнята.

На жените войници се предлага шестмесечен договор с възнаграждение в размер на около 220 000 рубли (2330 щатски долара). В случай на раняване се обещава бонус от 1 до 3 милиона рубли, а в случай на смърт на преките им най-близки роднини трябва да бъдат изплатени около 5 милиона рубли.

Обяви за набиране на персонал се появиха в руската социална мрежа "Вконтакте". Един от вербовчиците обясни, че се търсят жени, които вече са обучени да използват оръжие. Начинаещите пък ще бъдат обучени да боравят с оръжие в рамките на месец.

Русия се хвали с 335 000 "патриоти", записали се в армията

Русия се хвали с 335 000 "патриоти", записали се в армията

Кремъл не планира нова мобилизация

Русия води война срещу Украйна повече от 20 месеца. Смята се, че жертвите и от двете страни са много.

Според данни на Министерството на отбраната на Великобритания между 240 000 и 290 000 руски войници са били убити или ранени, откакто Москва започна инвазията си. Тази цифра включва между 150 000 и 190 000 загинали или вече небоеспособни бойци. Британското МО обаче уточнява, че в изчисленията не са включени бойци от частната армия "Вагнер" или затворници, принудително мобилизирани на фронта.

Официално от Москва от месеци не се обявяват подобни данни. Заради неочаквано високите загуби на армията миналата есен руският президент Владимир Путин обяви мобилизацията на 300 000 резервисти.

Експерти предполагат, че с оглед на президентските избори, планирани за пролетта на 2024 г., Кремъл иска да избегне допълнителна мобилизация дотогава, поради което набира повече доброволци.

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Руснаци се записват доброволци, за да се бият в Украйна